Categorieën
Afleveringen

Proef 25: Schaken & Omgaan met verlies

De aflevering waarin we schaken bespreken, en hoe je omgaat met verlies, kan je hieronder luisteren:

Shownotes

Zelf beginnen schaken? De makkelijkste stap is een account aanmaken op chess.com, of via de Chess.com-app.

Daar ga je in logische volgorde alle regels & principes kunnen leren en oefenen, kan je spelen tegen bots van elk niveau & puzzels oplossen om je schaak-inzicht te vergroten. Een aanrader!

Queen’s Gambit op Netflix nog niet gezien? Kijk hier.

Zin in schaakcontent? Hier zijn wat Chess Hustlers. Als je op zoek bent naar kanalen om schaakcontent te volgen, kan je terecht bij Gotham Chess of gewoon bij Nakamura zelf!

Voordelen Schaken

Maar is het dus zinvol om te schaken om daarbuiten ook verbetering te zien? Laat ons alvast stellen dat dat niet moet. Schaken is een tof spel as such en moet ook niets meer zijn. Het doet wel wat zaken, maar hier is vaak niet aangetoond of dit meer of minder is dan andere strategische spellen.

 • Perspectief Omdat schaken gaat om het beter spelen dan je tegenstander, wordt je gedwongen om na te denken over zijn perspectief. Jezelf in de schoenen van een ander plaatsen is een mentale capaciteit. Bij kinderen die schaakten werd deze meetbaar beter.
 • Geheugen Goede schaakspelers hebben over het algemeen een zeer sterk geheugen, wat logisch is gezien de geheugen vereisten van schaken (combinaties en patronen onthouden & herkennen). Raar genoeg hebben schaakspelers ook een beter auditief & visueel geheugen. Ook hier weer: zijn deze schaakspelers goed omdat ze een goed geheugen hebben? Een betere test zou zijn om niet-schakers te testen voor en na een programma waarin ze leren schaken.
 • Flow State We hebben het in meditatie maar ook vele andere afleveringen reeds gehad over de flow state, en dat is in schaken zeer sterk aanwezig. Een analyse maken van je positie is iets dat je volledige mentale ruimte in beslag neemt. We zien dit aan de hand van theta-golven in de hersenen, die bij heel goede schaakspelers fel oplichten. Wij zijn zelf geen heel goede schaakspelers, maar waren toch geabsorbeerd.
 • Planning In 1 studie waren schakers ook beter dan niet-schakers in een test die traditioneel gebruikt wordt om planvermogen te testen.
 • Dementie Dementie is 1 van de gouwe ouwe qua voordelen. Alles wat wij doen helpt kennelijk tegen dementie, en zo ook schaken.

Omgaan met Verlies

 • Probeer een groeimindset te ontwikkelen, waarbij je niet alleen naar het resultaat kijkt, maar ook naar het leerproces. Beschouw kei hard op je bakkes gaan en afgaan voor anderen als een kans om te leren en te groeien. Verleg de focus van het balen naar een stappenplan om beter te worden. Sterker nog, vind iemand die pakken beter is dan jezelf. Ga zoveel mogelijk op je bek. Daar leer je veel van op vlak van de activiteit of het spel. Maar je leert ook beter verliezen. #StayHumble Als je met de groei mindset in een spel stapt, voelt verliezen ook minder erg aan.

 • Je bent je emoties niet: Het is normaal om teleurgesteld of verdrietig te zijn na een verlies. Sta jezelf toe om deze emoties te voelen en te verwerken. Vermijd het onderdrukken van emoties, omdat dit op de lange termijn schadelijk kan zijn. #trauma Waarom speel je? Om het spel te spelen? Of om te domineren? Voor plezier? Of om het plebs te zien huilen?

 • Focus op wat je wel hebt: Richt je aandacht op de positieve aspecten van je leven. Concentreer je op je persoonlijke groei, je relaties en je successen. Je platinum trophies op de playstation bijvoorbeeld. En besef dat we uiteindelijk ook maar zakken vlees en bot zijn op een vervuilde planeet dat door een gigantisch universum raast. Hoe belangrijk is dat potje schaak nog in dat opzicht? Hoe belangrijk is eendert wat in dat opzicht? In the grand scheme of things. Maar dus hiermee wil ik vooral zeggen dat positiviteit cultiveren echt een hele belangrijke skill is.

 • Gebruik ontspanningstechnieken: Yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen helpen je te kalmeren voor, tijdens of na het verliezen.
 1. Als het echt allemaal teveel wordt, zoek steun: Praat met vrienden, familie of een professional als je moeite hebt om om te gaan met verlies. Zij kunnen je helpen om je emoties te verwerken en je te ondersteunen tijdens moeilijke tijden.

 1. Feliciteer de winnaar direct. Brengt de spotlight weg van jou + je creert positieve vibes weetjewel. Over het algemeen is het geen slecht idee om meer positiviteit in je leven te steken. Also, als je speelt met mensen die je graag ziet, focus op die liefde.
 2. Slechte verliezers zijn vaak ook slechte winnaars. Probeer die keerzijde van de medaille eens onder de loep te nemen. Focus op de goeie zetten van anderen.

 1. Als het een bordspel is, kan je het bord gewoon omver gooien. Zo hoef je geeneens om te gaan met het verliezen. Is het op de TV? Maak die dan stuk. #Opgelost

 1. Laatste tip: Stop met zo te zijn. Wordt niet woedend. Dat heeft toch geen zin. Doe eens gewoon rustig.
Categorieën
Afleveringen

Interview Geldvos – Financiële Gezondheid

Ons interview met Geldvos, over financiële gezondheid, vind je hieronder. Oortjes in en luisteren maar:

Laten we beginnen met een kleine uiteenzetting van wat er deze aflevering allemaal aan bod kwam. Van inflatie tot beleggen. De hele santenboetiek van investeringsjargon tot waarom je je kosten best eens bijhoudt. We hebben het over huren versus kopen, van hefbomen bij leningen en leggen uit waarom cash king is.

Misschien hoor je zelfs wat persoonlijke inversteringsflaters van Nico. Wie zal het zeggen. ChatGTP misschien.

Maar we gaan ook de filosofische kant uit. Komt er een economische apocalypse op ons af? Is het tocht beter om Belgisch te beleggen en kan men überhaupt ethisch beleggen?

Shownotes: Financiële gezondheid met Geldvos

Onze fantastische gasten, Hendrik Van Brantegem en Willem Vandamme, collectief gekend als Geldvos, kan je terug vinden op Twitter, Instagram of op hun thuisstek geldvos.com (met daarin links naar o.a. de Discord!)

Nico, Sander, ik wil zelf beginnen beleggen en jullie zeiden dat jullie mij alles gingen uitleggen in de shownotes?

Ja en nee. Je gaat vandaag Reddit leren gebruiken.

We gaan op Reddit naar het forum ‘BEFIRE’ gaan. Dat is BElgië, Financial Independence Retire Early. Daarin komen allemaal mensen samen die willen beleggen en investeren.

Zij hebben reeds een leuke gids opgesteld. Het forum vind je hier, de post in kwestie daar.

Als daar vragen over zijn blijven we uiteraard beschikbaar via de socials. Misschien krijg je zelf bijles Reddit van Nico als je het vraagt!

Geldvos financiële gezondheid afbeelding voor de podcast proefperiode

In conclusie, wist je trouwens al dat je ons kan steunen op verschillende manieren?

Categorieën
Afleveringen

Een blik achter de schermen en in onze levens

Deze maand zit er door kalenderconflicten geen interview, dus hebben we jullie een kleine inkijk bezorgd achter de schermen!

Afbeelding van de aflevering van proefperiode
Categorieën
Afleveringen

Proef 24: Microdosing

Luister naar de aflevering waarin we psychedelische truffels testen in minieme hoeveelheden hieronder:

Shownotes Microdosing met Aydoo

Wij hebben samengewerkt met Aydoo om deze proef uit te voeren.

Het voordeel van microdosing met Aydoo is dat je begeleid wordt in een professionele omgeving, bij hen terecht kan voor je vragen, en garanties hebt naar kwaliteit toe. Op de website kan je ook meer informatie vinden over microdosing in hun FAQ.

Ze zijn ook terug te vinden op Instagram.

Een grote bron in ons onderzoek was het boek How to change your mind: The science of psychedelics van Michael Pollan. (link)

Soorten psychedelica

 • Psilocybine is het werkzaam bestanddeel van “magic mushrooms”, paddenstoelen waarvan je gaat hallucineren.
 • LSD werd voor het eerst gemaakt in een laboratorium in Zwitserland, in 1938. Het wordt meestal verkocht in de vorm van kleine postzegeltjes met een kleurrijke afbeelding.
 • Mescaline komt onder andere uit de Peyote-cactus, die vooral voorkomt in het noorden van Mexico. Het wordt daar al eeuwen gebruikt bij rituelen.
 • DMT vind je in ayahuasca, een brouwsel afkomstig uit het Amazonewoud. Daar wordt het al eeuwen gebruikt als “plantmedicijn”, altijd onder de begeleiding van een sjamaan.

Hoe werken psychedelica?

Alle klassieke psychedelica hebben één ding gemeen: ze werken in op de serotonine-receptoren in de hersenen.  Serotonine heeft invloed op onze stemming. Ook veel antidepressiva beïnvloeden de serotonine in het brein, maar op een andere manier.

Psychedelica zorgen er ook voor dat bepaalde hersengebieden een tijdlang “offline” gaan. Andere gebieden gaan dan weer meer met elkaar communiceren. Wetenschappers noemen dat ook wel “hyper-connectiviteit”. Het verklaart de vreemde sensaties en verrassende inzichten die mensen vaak hebben onder invloed van psychedelica.

Concreet zien we vooral volgende zaken:

 • visuele alteraties. Mensen zien vaak complexe geometrische patronen verschijnen in bestaande zaken (bijvoorbeeld de bladeren van een boom, houtnerfen in parket, weerkaatsend licht), en deze patronen doen zich ook voor als men de ogen sluit. Hoe hoger de dosis, hoe complexer de patronen en hoe meer wat je ziet afwijkt van de normale realiteit. Het betreft hier meestal geen hallucinaties, alhoewel dit bij hoge dosissen kan voorkomen. Je ziet dus bijvoorbeeld dat je hond er heel raar uitziet, maar je ziet geen hond als er geen hond is.
 • mystieke ervaringen: dit klinkt heel flou, maar kan makkelijk beschreven worden als een gevoel van eenheid : met andere mensen, met de natuur, met het universum. Er zijn 4 kwaliteiten hieraan verbonden:
  • je kan het niet uitdrukken in woorden
  • het heeft een poëtische kwaliteit: een soort van inzicht of waarheid waar je met pure ratio niet komt
  • Ze zijn tijdelijk
  • Ze overkomen, je zoekt ze niet

Interessante lectuur & videos

Psychedelische drugs zijn terug van weggeweest

Psychedelica voor beginners

De niet zo onschuldige revival van psychedelica (paywall)

How to Change your Mind (Netflix, ook door Michael Pollan)

Microdosing met Aydoo - Proefperiode

In conclusie, wist je trouwens al dat je ons kan steunen op verschillende manieren?

Categorieën
Afleveringen

Special: Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd ft. Sofie Mulders

Nogal een handjevol, die titel van Sofie Mulders! De aflevering kan je hieronder luisteren:

Sofie heeft ook enkele leuke zaken met ons gedeeld die we hieronder voor jullie gebundeld hebben in de shownotes:

Shownotes van ons Interview met Sofie Mulders

Koop eerst en vooral ‘Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd‘ van Sofie Mulders!

Belgische Veganismevereniging heet BeVegan en kan je terecht voor inspiratie, events en nog zo veel meer!

Er is ook EVA (vzw) (wordt ProVeg)

De Vegetarische Slager

Nederlandse vereniging van veganisten, voor onze Hollandse vrienden.

Documentaires

Docu’s tonen vaak voornamelijk hun eigen standpunt. Daarom neem je ze best met een korreltje zout. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen relevante informatie te vinden is.

Cowspiracy

Seaspiracy

Dominion


Boeken

Planteneters van Elisabeth Van Lierop

Dieren eten (Eating animals) van Jonathan Safran Foer

Weet wie je eet van Stijn Bruers

Sofie Mulders 'Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd'

In conclusie, wist je trouwens al dat je ons kan steunen op verschillende manieren?

Categorieën
Afleveringen

Special: Goede Voornemens 2023

Iedereen klaar om zijn leven te beteren?

In deze speciale aflevering kijken we wat dieper naar goede voornemens, maar bespreken we vooral de onze.

Iets minder gestructureerd, minstens even tof!

Er zijn geen shownotes, maar kijk zeker naar de vorige aflevering over goede voornemens voor praktische tips & tricks!

Categorieën
Afleveringen

Special: Onderzoek Naar Minder Werken ft. Franne Mullens van Welgemeend Podcast

Luister hieronder naar deze special met Franne Mullens van de Welgemeend Podcast, waar we dieper duiken in de verkorte werkweek, en meer specifiek hoe deze door vrouwen wordt ervaren:

Shownotes – Franne Mullens Welgemeend Podcast

Onze vorige proef ging over minder werken. En wij durven al nekeer zot te doen, en meer te werken door jullie een interview in verband met het maandelijkse thema aan te bieden.

Wij hebben Franne Mullens te gast. Fanne Doctoreert aan de VUB en onderzoekt de impact van een kortere werkweek op het dagelijkse leven van de mens. Zij onderzoekt onder andere wat een verkorte werkweek doet bij vrouwenorganisatie Femma.

Franne heeft zelf een podcast, de Welgemeend Podcast waar ze met experten over diverse domeinen over werk, en vooral minder werken, spreekt.

Zij is dus de perfecte kandidate om af te toetsen wat onderzoek omtrent de kortere werkweek net aantoont, of die impact hetzelfde is bij mannen en vrouwen, of wij wel juist zijn om het concept zo toe te juichen EN heel misschien nuanceren we wel en behandelen we interessante zijsporen. Daarvoor zal je moeten luisteren.

http://welwerk.be

Werk is geen oplossing (boek Marguerite van den Berg)

Franne Mullens van de Welgemeend Podcast

In conclusie, wist je trouwens al dat je ons kan steunen op verschillende manieren?

Categorieën
Afleveringen

Proef 23: De Verkorte Werkweek (#MinderWerken)

Verkorte werkweek: Luister hieronder naar de aflevering waarin we meer dan gebruikelijk niet werkten:

Vond je deze interessant? Luister zeker ons interview met Franne Mullens van de Welgemeend Podcast.

Shownotes Verkorte Werkweek

Reeds in 1973 wist Ivan Heylen het ons te zeggen, wij zijn ne werkmens. Het lijkt alsof de druk alleen maar toeneemt en we steeds meer moeten doen met dezelfde 24u.

Nochtans, In 95% van de menselijke geschiedenis werkten we maar 15u per week.

Als we kijken naar de hele geschiedenis van de mens, waren we maar 15u per week bezig met echt ‘werk’. De rest gebruikten deze mensen voor ontspanning: muziek, ontdekken, decoreren en socialisen. Een wereld waarin iedéreen stinkend rijke ouders heeft, stel je voor.

We leven als kenniswerkers met onze remote jobs nog altijd in een 40-uren week. We werken veel minder in fabrieken en krijgen al zeker geen overuren uitbetaald.

Kunnen we dan vandaag, met alle fantastische technologie die er is, niet minder werken als pakweg 50 jaar geleden? Er zijn veel redenen waarom vandaag mensen nog zoveel werken, gaande van Status Signaling, inertia, (inkomens) ongelijkheid, en dergelijke, die ons allemaal als ratten in de ratrace houden!

Voordelen van minder werken

Flexibiliteit

Als je 32 uren per week werkt, krijg je 1 extra dag, dat maakt je sowieso al flexibeler

Flextime bekomt hetzelfde, waarbij je kiest wanneer je begint en stopt met werken.

Productiviteit

Meerdere studies tonen aan dat productiviteit hetzelfde bleef als werknemers wisselden naar een 32-urenweek.

Het geeft ook minder afleidingen: 8u werken is mooi. Maar we kunnen maar 4-6u per dag echt productief zijn. De rest van de tijd is afleiding (small talk, meetings) en eens je afgeleid bent, kan het 20 min duren tot je terug geconcentreerd aan het werken bent.

Veel nodeloze meetings worden geschrapt.

Gelukkigere werknemers

Das mooi voor jou, jouw collega’s en je werkgever. Meer motivatie vloeit hieruit voort. Minder stress ook. EN beter slapen! (Luister onze proef over slaap om alvast een voorsprong te nemen.) Betere work life balance Minder absentëisme.

Minder afleiding. Mensen willen shit gedaan krijgen dus verspillen geen tijd aan babbeltjes. Heerlijk toch?

Frankrijk werkt al met 35 uren week, werknemers houden er van. Dixit Ijsland en Nieuw-Zeeland.

Zijsporen

Arbeidsdeal van federale regering: Komt er kort door de bocht op neer: Uw 5 dagen proppen in 4 dagen.

Tim Ferris 4 hour work week: https://www.bol.com/be/nl/f/the-4-hour/30088933/

Tips

Mechanismen om aan verkorte werkweek te komen?

Via de website halftijds.be kan je heel wat deeltijdse jobs vinden in de culturele, tech, non-profit, onderwijs en publieke sector.

Vraag het eens aan je baas. Zo is het Sander ook gelukt.

Moet sowieso in overleg met de werkgever.

Je tijd mindful besteden. Verzand niet in hedonisme

Tijd voor jezelf nemen is goed. Maar probeer die niet te verspillen. Daarmee bedoel ik niet ‘je moet elke seconde productief zijn’. Maar ga mindful om met jouw extra tijd. Wil je wat ontkoppelen? Geen probleem. Maar plan het een beetje in. Misschien is een wandeling beter dan 30 min scrollen op TikTok?

Doe wat je wil met je tijd. Maar neem af en toe een momentje om te evalueren of dit echt is wat je wil doen.

Maak een financieel plan

Kan je het aan? Hoeveel uur/loon kan je missen? Kan je in je vrije tijd wat extra geld verdienen ? Kan je ergens sparen?

hoe tijd verder invullen? Familie, community, vrijwilligerswerk (een hulp zijn voor iemand die het nodig heeft?) geeft voldoening. Meer dingen zelf doen in het huis.

In conclusie, wist je trouwens al dat je ons kan steunen op verschillende manieren?

Minder werken in de verkorte werkweek
Categorieën
Afleveringen

Proef 22: Eigen Kweek (Moestuinieren)

Luister hieronder naar de aflevering over moestuinieren waarin onze vingers lekker groen werden:

Shownotes

Alles wordt steeds duurder. #inflatie

Alles wordt steeds drukker. #digitaal #fomo

Maar wat als er een oplossing zou zijn voor beide problemen? Wat als je rust kon vinden in het zelf voorzien van dure dingen? Wist je dat eten gewoon fakking gratis kan zijn? Als je het zelf in de grond pleurt, even wacht en dan plukt.

En dat is waar wij het over gaan hebben.

Wij hebben deze zomer getuinierd.

Voordelen van Moestuinieren

Ziehier de meta-analyse en hier nog een leuk artikel. Waar tuinieren allemaal niet goed voor is!

Zijsporen

Om te beginnen, het antwoord op de vraag: Wat is een voedselbos?

Maar ook niet onbelangrijk: No Till Gardening.

Waarom moet je volgens Sander boeren haten? Of zorgen we er in ieder geval voor dat Sander ze minder haat? Hier wat tips. (Lees: het belang van ecologisch verantwoordde landbouw)

Sander’s fantastische infobronnen

Resources & organisaties (Aka: Waar haal ik mijn info?)

Velt vzw is de vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren.

Huw Richards’ YouTube kanaal check ik wekelijks om bij te leren over moestuinieren. Check zeker zijn boeken ook. Bij ‘veg in one bed’ is het bij mij begonnen. ’The Vegetable Growers Handbook’ is ook een bron, vol van informatie.

De koning van de no dig. Charles Dowding.

Wil je een mafketel in Australië de bouw van zijn voedselbos zien aanleggen. Dat kan hier op de YT pagina van de Weedy Garden.

Alle boeken van Frank Anrijs, maar vooral Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin.

Kiss the ground documentaire op Netflix over waarom de huidige landbouw de grond kapotmaakt.

Wanneer ik informatie wil over bepaalde groentesoorten, geef ik ze in op YouTube & Google en check ik wat ik kan vinden. Ik heb verder geen go-to informatiebronnen.

In conclusie, wist je trouwens al dat je ons kan steunen op verschillende manieren?

moestuinieren proefperiode
Categorieën
Afleveringen

Special: Geluk vinden in de kleine dingen feat. sprankelvandedag

Luister naar onze special, waarin we samen met Annelies, eigenaar van de Instagrampagina sprankelvandedag, dieper ingaan op het belang van het geluk vinden in kleine dingen. Met een dikke merci aan Annelies De Troyer om ons mee te nemen in haar verhaal.

Shownotes Geluk vinden in kleine dingen

We hadden het tijdens de aflevering over neckbeardnests. Dat zijn ruimtes van mensen die enorm slordig of verwaarloosd zijn. Als je zelf even wilt gaan piepen, kan je dat hier doen.

Waarschuwing: sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

We gaan hier trouwens dieper op in in één van onze Buy Me A Coffee afleveringen! Als je geluk wil vinden in kleine dingen, neem dan zeker een kijkje op die pagina! Elke maand zetten we daar speciale achter de schermen aflevering op. Van hoe het met ons gaat, tot welke proeven er nog aan zitten te komen!
Soms zwieren we er zelfs fake proeven aan toe! Plezier gegarandeerd!

Apps

Als je zelf aan de slag wilt gaan met sprankels, kan je ook gebruik maken van enkele apps die het makkelijk maken om je gelukjes te noteren, en later ook op terug te blikken!

Er is onder andere Gratitude of Presently. Met ‘gratitude journal’ als zoekterm kom je ongetwijfeld al heel ver.

Maar hou jezelf niet tegen om het op Instagram te zetten. Zoals wij gedaan hebben!

Studies & boeken

We hadden het ook over een boek, Leeftijd is meer dan een getal, van Rose Ann Kenny.

Als je de exacte studies wil opvragen, stuur dan gerust een mailtje naar nico.c.esposito@gmail.com, en ik bezorg ze met veel plezier.

In conclusie, wist je trouwens al dat je ons kan steunen op verschillende manieren?

Hieronder zien jullie de mooie afbeelding die Sander gemaakt heeft. Neem het in je op. Geniet ervan! Laat het jouw sprankel van de dag zijn!

Geluk in kleine dingen vinden proefperiode