Categorieën
Uncategorized

Proef 27: Dopamine Detox – Motivatie, Gemoed & Verslaving

In deze aflevering nemen we een kijkje in een van de meest intrigerende stofjes in onze hersenen: dopamine. We zullen ontdekken hoe deze neurotransmitter ons dagelijks leven beïnvloedt en waarom het zo belangrijk is om te begrijpen hoe we ons brein in balans kunnen houden.

We gaan je niet alleen vertellen hoe dopamine ons beïnvloedt, maar ook hoe je kunt detoxen van overmatige dopamine en jezelf kunt beschermen tegen de valkuilen van onze moderne wereld. (Om het niet te dramatisch te verwoorden.)
We delen praktische tips, inzichten en ons deskundig advies -zoals je van ons gewend bent – om je te helpen een gezonde relatie met dopamine te ontwikkelen en je geestelijke welzijn te bevorderen.

Shownotes

Wat is dopamine?

Dopamine, een neuromodulator in onze hersenen, speelt een essentiële rol bij ons beloningssysteem en de motivatie. Het wordt geassocieerd met plezier, blijdschap en verlangen. Wanneer we iets ervaren dat positieve gevoelens opwekt, zoals het behalen van een doel, het eten van lekker eten of het ervaren van genegenheid, wordt dopamine vrijgegeven en geeft het ons een gevoel van beloning en voldoening.

Het werkt zodoende als een soort signaal in onze hersenen dat ons motiveert om bepaalde activiteiten te herhalen die we als plezierig ervaren.

Het is betrokken bij het coördineren van bewegingen en het onderhouden van spierspanning.

Bovendien heeft dopamine invloed op onze aandacht, leervermogen en geheugen, waardoor het een rol speelt in ons vermogen om te leren en nieuwe informatie te verwerken. Het reguleert ook onze stemming en emoties, en een onbalans in de dopamineniveaus kan bijdragen aan stemmingsstoornissen zoals depressie of verslavingen.

We kunnen wel stellen dat het begrijpen van de rol van dopamine in onze hersenen is cruciaal om de complexe interacties tussen ons gedrag, emoties en welzijn te kunnen begrijpen.

Voor een meer diepgaande uitleg, die alles zoveelt beter uitlegt, verwijzen we graag naar deze video:

Podcasts

Tools to manage Dopamine & Drive – Huberman Lab

Controlling Your Dopamine For Motivation, Focus & Satisfaction – Huberman Lab

Leverage Dopamine to Overcome Procrastination & Optimize Effort – Huberman Lab

On Purpose with Jay Shetty – Interview with Dr. Daniel Amen – interessante duik rond motivatie en onze hersenen

Boeken

Dopamine Nation – Anna Lembke

Literatuur

Dopamine Detox, 2

Waarom dopamine vasten niet werkt

Verslaving , 2

Procrastinatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *