Categorieën
Afleveringen

Proef #26: Fresh Food E-Commerce (Foodbag & Rayon)

In deze aflevering besproen we Fresh Food E-commerce: denk aan je boodschappen laten afleveren thuis, of maaltijdkits.

De aflevering kan je hieronder luisteren:

Rayon & Foodbag

We zijn voor deze aflevering gesponsord door Foodbag. Zij hebben ons een budget gegeven om beide functionaliteiten te testen, en in ruil hebben wij een eerlijke review gegeven van de producten en de dienst.

Ze waren alvast een plezier om mee te werken dus hier even wat promo voor hen!

Wil je je boodschappen thuis laten leveren? Kijk dan naar Rayon. (Instagram

Zin in een maaltijdkit met lokale producten? Kijk dan naar Foodbag. (Instagram)


We hebben ook een promo-code als je zelf aan de slag wilt:

Proefperiode

  • Foodbag: €15 korting op jouw eerste drie bestellingen (in totaal dus €45), enkel voor nieuwe klanten
  • Rayon: €10 korting op jouw eerste drie bestellingen (in totaal dus €30), enkel voor nieuwe klanten (wel minstens 50€ per bestelling)

Shownotes

Een meal kit delivery service is een dienst waarbij je online gerechten kiest, het aantal porties, en die laat leveren aan je deur.

Het is een industrie die een grote opmars kent, de waarde van de markt staat momenteel op 1.5 miljard € en de hele sector draaide een omzet van om en bij de 27 miljard.

Ze zijn enorm gestegen in populariteit dankzij covid. We vermoeden omdat mensen niet meer naar de supermarkt durfden gaan. Grote spelers zoals Amazon proberen zich in deze markt te nestelen.

Foodbag

Met Foodbag krijg je keuze uit 36 gerechten in 5 verschillende kookstijlen. Hun unieke attributen zijn een zo lokaal mogelijke toeleveringsketen en de flexibiliteit: je bent niet verplicht om een abonnement te nemen.

Nico heeft 3 maaltijden voor 2 personen getest gedurende 1 week, alsook een soep die hij extra besteld heeft.

Rayon

Vlaamse of Brusselse klanten die voor 18 uur een bestelling plaatsen, krijgen de dag erna hun boodschappen tuis geleverd. In Wallonië levert Rayon voorlopig drie keer per week aan huis : Ik hoop dat we de Waalse principes overnemen. Ik snap dat mensen hun eten rap willen. Maar ons logistiek leversysteem is overbelast.

Voordelen

Meal kits hebben enkele voordelen:

Een 33% vermindering in voedelverspilling (Wegens hoeveelheden passen direct met het recept.)

blootstelling aan nieuwe ingredienten en gerechten en comfort

Het is gemakkelijker om gezondere eetgewoontes in te plannen: Je hebt kant en klare recepten. Je kiest de gezonde maaltijden die je binnen wil hebben die week, en alles is er. Tijdswinst en gezondheidswinst. (Als je niet koeken bijkoopt yiplaa.)

Direct ook correcte porties. Maar rekenwerk indien je wil mealpreppen. Wat je sowieso hebt zonder maaltijdboxen ook.

Nadelen

de grootste nadelen zijn verspilling door plastic, maar de totale emissie zit dus toch 1/3e hoger gemiddeld als je het zelf maakt (supermarkt). (⇒ Tenzij je bij de markt gaat halen?)

Transport wordt ook vaak aangehaald als een boosdoener, maar deze omvat maar 4% van het totaal voor mealkits, versus 11% in de supermarkt!