Categorieën
Afleveringen

Proef 29: Saunas & Hitte

Luister de 29e proef, waarin Sander & Nico genoten van de hitte in de sauna hieronder:

Shownotes

Podcasts

Het grootste deel van de uitleg rond voordelen rond sauna en hitte kan je terug vinden in de podcast van Andrew Huberman, hier te vinden.

Artikel Arnold Schwarzenegger

LifeMe Podcast aflevering over sauna

Artikels

Heat treatment increases metabolism
Effects of sauna on skin

Effects of sauna on airways

Sauna use as a lifestyle practice to extend lifespan

Voordelen van Sauna en Hitte

Cardiovasculair systeem

Het zitten in een sauna voert een stress uit op ons cardiovasculair systeem die vergelijkbaar is met joggen. Je kan je cardio dus trainen door in de sauna en hitte te zitten. Dit is één van de verklaringen voor de ongelooflijke reducties in sterfkans.

Dit gebeurt onder andere omdat je bloedsomloop naar je huid wordt gestuurd (dilatie van de bloedvaten) om zweten te vergemakkelijken. Dit vereist een 50-60% extra effort van je hart, en zodoende dus de stress op je systeem.

Extra hitteschok-eiwitten:

  • Verbeterde Immuunfunctie
  • Minder kans op neurodegeneratieve ziektes.
  • Minder kans op hart- en vaatziektes.
  • Minder snel verouderen.
  • Langer leven.
  • Matigen ook spieratrofie

En wat is spieratrofie? Spieratrofie is het verminderen van de spiermassa. Dit komt natuurlijk voor naarmate we ouder worden, en/of als we niet bewegen. Iemand die lang in bed ligt wegens ziekte bijvoorbeeld.

Als je in de sauna gaat komen er extra hitteschok-eiwitten vrij.

Ze spelen een prominente rol in veel cellulaire processen. Waaronder immuunfunctie, celsignalering, celcyclusregulatie en proteoomhomeostase. Verlies van integriteit van het proteoom is een kenmerk van het verouderingsproces (Lopez-Otin et al., 2013) en intrinsiek ongeordende of beschadigde, disfunctionele eiwitten zijn veel voorkomende kenmerken van leeftijdsgerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve ziekten (Cheng et al., 2006). Verhoogde expressie van HSP’s voorkomt eiwitstoornis en aggregatie door beschadigde eiwitten te repareren. Daarboven suggereert dierlijk bewijs dat HSP’s bescherming kunnen bieden tegen neurodegeneratieve ziekten (Leak, 2014) (Fig. 2). Hitteschok-eiwitten matigen ook spieratrofie.

Brain derived Neurotropic Factor (BDNF)

Sauna gaat dit aanmaken en dat speelt een rol in neuroplasticiteit.

Humeur/goed gevoel

Als je in de sauna zit komen dinorfines vrij. Dit is eigenlijk het omgekeerde van endorfines. Je weet wel, die stof die je goed doet voelen. Je voelt je dus slecht & ongemakkelijk als je lang in de sauna blijft.

Dit heeft wel als effect dat er daarna in je endorfine-receptoren een opregulatie is, dwz je wordt gevoeliger aan endorfine.

Dat betekent dat je standaardgevoel, of standaardhoeveelheid endorfine beter aanvoelt, en als je een activiteit doet die je goed doet voelen, deze nog beter aanvoelt, waardoor je het gevoel hebt dat je humeur beter is.

Tijd doorbrengen in een sauna kan mensen helpen ontspannen, angst verminderen en een gevoel van kalmte bereiken. -Regelmatig sauna: minder cortisolhormoon. -Ook zweten zou dit bevorderen (relax, minder anxiety)

Noradrenaline komt vrij en zou ADHD symptomen verminderen. (wegens betere focus)

Hittestress verhoogt aanmaak van prolactine, wat myeline aanmaak dan weer verhoogt. En dat is goed voor het optimaal werken van uw zenuwstelsel.

Kans op sterfte in cijfers + lineair verband

Interessante resultaten uit grote studies:
Mensen die 2-3x per week erin zaten hadden een 27% reductie in all-cause mortality. Dat is de kans om te sterven van eender wat. Maar mensen die er nog vaker in gingen hadden een reductie van tot 50%! Hoe meer sauna hoe beter lijkt dus de boodschap te zijn.

Slaap

Door de schiltemperatuur te verhogen creëer je een omgekeerde reactie in de kerntemperatuur. Namelijk een daling. Dit verlaagt je lichaamstemperatuur wat het makkelijker maakt om in slaap te vallen en te blijven.

Wat met sport?

Herstel en prestatieverbetering. spierpijn te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en strakke spieren te ontspannen na intensieve trainingen. Warmte-expositie kan ook uithoudingsvermogen bevorderen en bijdragen aan warmte-acclimatisatie.

Gewichtsverlies

Tijdelijk: waterverlies. Stimuleert metabolisme & algemene fitheit in combo met goed dieet en beweging.

Combinatie met koude: Creëren van bruin vet.

Luchtweggezondheid

Kan verlichten luchtwegaandoeningen zoals astma. Omdat het slijmen losmaakt door de relatieve vochtigheid en omdat de luchtpijpvertakkingen verwijden door warmte.

Sauna en hittetherapie Proefperiode

Je kan ons trouwens steunen!